Slimmer omgaan met ons voedsel!

Door | Nieuws | Geen reacties

Weg met de verspilling!

‘De meeste mensen gooien niet graag eten weg’, zegt onderzoeker Toine Timmermans van Wageningen University & Research. ‘Toch verspillen we veel goed voedsel, gemiddeld bijna 50 kilo per persoon per jaar. Dat is 14 procent van het eten dat we kopen. Vaak onterecht verdwijnt het in de groencontainer. Omdat we te veel hebben klaargemaakt, omdat voedsel over de datum is of omdat het bedorven is.’

Dat al dat bruikbare voedsel niet daadwerkelijk gegeten wordt, kost niet alleen veel geld. Het heeft ook grote gevolgen voor het milieu. Als voedselverspilling een land was, zou het na de V.S. en China de grootste producent van CO2 zijn. En wanneer we in Europa de verspilling met de helft zouden verminderen, scheelt dat een oppervlakte aan landbouwgrond even groot als België. Minder verspillen is ook nodig in het licht van de groeiende vraag naar voedsel, aldus Timmermans. Tot 2050 groeit de wereldbevolking  tot 9 miljard mensen, die allemaal moeten eten. De welvaart stijgt, en de vraag naar voedsel groeit mee. In 20150 is 60% meer voedsel nodig dan vandaag. Tegelijk moeten we deze toename realiseren met minder beschikbare landbouwgrond en minder hulpmiddelen, zoals kunstmest. Verspilling beperken is daarom een must.

Boodschappenlijstje ‘Het begint al bij het boodschappen doen’. Als je eerst kijkt wat er nog ligt in de koelkast en de voorraadkast, koop je geen eten dat je nog in huis hebt. Een boodschappenlijst helpt hier zeker bij. Dan kun je makkelijker weerstand bieden aan aanbiedingen. Als je boodschappen doet terwijl je honger hebt, neem je ook al gauw meer mee dan je nodig hebt. Goed bewaren voorkomt dat etenswaren bederven. De Bewaarwijzer van het Voedingscentrum geeft antwoord op alle vragen over slim kopen, koken en bewaren. De Bewaarwijzer heeft onder meer een plaatje van de ideale koelkast: waar bewaar je wat en hoelang kun je geopende producten bewaren. Verder staan er handige tips om voedselverspilling te voorkomen. De Bewaarwijzer is te downloaden op de website van het Voedingscentrum.  Verder is het goed om te weten wat de houdbaarheidsdatum inhoudt. ‘Veel mensen weten het verschil niet tussen “tenminste houdbaar tot” & “te gebruiken tot”. Tenminste houdbaar tot (THT) staat op producten die niet snel bederven. Vaak zijn ze goed tot ver na de datum op de verpakking. Te gebruiken tot (TGT) staat op bederfelijke producten. Na deze datum kunnen er schadelijke bacteriën in zitten.

Bron: Dichterbij Peelland Zuid, Rabobank

Gefermenteerde groente

Door | Nieuws | Geen reacties

Bijna alle producten met een uitgesproken smaak zijn gefermenteerd. Denk aan wijn, kaas en yoghurt. Fermenteren is niet meer dan het functioneel laten ‘voor verteren’ van het eten, met de bedoeling de smaak, geur, textuur, verteerbaarheid en houdbaarheid te veranderen. Hier zijn alleen micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten voor nodig. In Japan gebeurt dit al eeuwenlang.

Vooral groenten zijn erg geschikt om te fermenteren. Denk vooral aan harde groenten zoals rode biet, kool, wortel, ui en pompoen. Zelfs na maanden fermenteren zijn deze soorten nog steeds heerlijk! Zachtere groenten, zoals komkommer, tomaat en spinazie worden snel papperig, dus fermenteer deze kort.

Tsukémono is een korte fermentatie uit de Japanse picklepers met behulp van zout. Het welslagen van een tsukémono hangt af van het juiste percentage zout (1-2% van het gewicht aan groente). Genoeg zout is nodig voor een goede fermentatie, te weinig zout kan namelijk zorgen voor verkeerde bacteriegroei.
Instant pickles smaken zout, daar is het een pickle voor (een pickel is iets anders, dat is een zoetzuur of zuur ingemaakte groente, zoals augurk). Een instant pickle gebruik je als een plukje bij de maaltijd. Mocht de instant pickle te zout zijn, dan kun je de groente afspoelen met water, echter een deel van de gunstige bacteriën verdwijnt hiermee.
Even terzijde: bij langdurige fermentatie ontstaat zuursmakende groente, zoals bijvoorbeeld zuurkool.
De duur van korte fermentatie is minimaal 30 minuten tot een aantal uren, op kamertemperatuur. Instant pickles zijn over het algemeen een kleine week houdbaar in je koelkast. Het proces van instant picklen verschilt met klimaat, seizoen, toevoegingen en de maat van de pers. Kijk, ruik en proef en maak notities om je eigen recepten te ontwikkelen.
Middels zelf te fermenteren creëer je levende probiotica in voeding (micro-organismen zoals bacteriën worden tot leven gewekt en gaan zich vermenigvuldigen)Gedurende het pickleproces zetten melkzuurbacteriën en enzymen de koolhydraten in de groenten om in melkzuur. Pickles wekken de eetlust op, ondersteunen de spijsvertering en versterken het darmstelsel.
Recept:
Benodigde ingrediënten:
– Chinese kool, 500 gram
– zeezout, fijn, 10 gram (2% van koolgewicht)
Voor dressing:
– tahin
– shoyu
– azijn
– oersuiker
Bereidingswijze:
– snijd de kool in reepjes van ongeveer 2 cm en doe in een kom
– voeg zeezout toe en kneed lichtjes door de kool
– doe de kool in de picklepers en pickle gedurende ongeveer 1 uur
– maak een kleine hoeveelheid dressing (gebruik een theelepel) van tahin, shoyu, azijn, water en suiker.  Proef tussendoor en creëer je eigen dressing.
– laat de kool uitlekken in een zeef
– proef en spoel eventueel een beetje af met water indien het te zout proeft
– meng de dressing door de kool
Deze pickle is 2 tot 3 dagen houdbaar in je koelkast.

 

Recept Misosoep

Door | Recepten | Geen reacties

RECEPT MISOSOEP 🍜
In samenwerking met Eet Echt

Benodigde Ingrediënten:
– Geroosterde Sesamolie
– Rode ui, 1
– Knoflook, 1 teentje
– Gember vers, 1cm
– Zeezout
– Shiitake, gedroogd
– Mugi miso, 1 el
– Water, 1 liter
– Tamari/Shoyu
Suggesties voor de vulling: Noodles, Wortel, Bladgroenten, Zachte koolsoorten, Tofu, Gekookt ei, Nori, Dashi of Kombu.

Bereidingswijze:
– Schil en snijd de rode ui in fijne ringen
– Schil en snipper de knoflook
– Rasp de gember
– Zet een kookpannetje op het vuur en voeg sesamolie toe als het pannetje warm is
– Fruit de ui, knoflook en gember met wat zeezout
– Snijd de shiitake en voeg deze toe
– Roer de mugi miso door het water (met een garde) en voeg dit mengsel toe aan de ingrediënten aan het pannetje. Laat zachtjes aan de kook komen.
– Snijd groenten en/of tofu en/of ei in gewenste stukken
– Vul de misosoep met naar wens noodles (even tijd geven om gaar te worden in de zachtjes kokende soep), bladgroenten/zachte koolsoorten/ei/tofu en garneer de misosoep eventueel met versnipperde nori
– Verder kun je experimenteren met het gebruik van dashi, kombu en tamari/shoyu

Voor al deze producten kun je bij ons in de winkel terecht. Smakelijk!

Winkelloopje

Door | Nieuws | Geen reacties

Lijkt het jou leuk om meer informatie te krijgen over al onze speciale producten? Wil jij graag al jou vragen stellen? Dan is dit je kans! Doe mee aan ons winkelloopje.

Er zal verteld worden over onze producten maar ook genoeg ruimte zijn voor het beantwoorden van al jou vragen!img_3649

Datum & Tijd: donderdagmiddag 2 & 16 maart van 14.00-16.00

Ben je geïnteresseerd? Geef je dan op via info@dekiemnatuurvoeding.nl of kom even langs in de winkel.

Recepten Kerst

Door | Recepten | Geen reacties

We hebben heerlijke recepten geschreven:

Amuse: Prei gevuld met geitenkaas en getopt met pijnboompitjes
Amuse: Spread van kidneyboon, mangochutney en koriander in een witlofschuitje
Paddenstoelenstoof
Dessert: Laagjes van koekkruimel, kwark, pruim en walnoot in honing

Lees meer

Feestbrood & banket!

Door | Nieuws | Geen reacties

Wij houden van brood, maar in december houden wij nog meer van feestbrood. Brood dat wij speciaal maken voor de feestdagen. Dat zijn natuurlijk in de eerste plaats de kerststollen, heerlijk gevuld met echte ingrediënten. We hebben nog veel meer verschillende soorten; desem en gist, van spel, gezoet met rietsuiker of gezoet met rijststroop. Maar naast die stollen wordt er nog meer gegeten. Niet altijd het gewone dagelijkse brood, maar “liever een keer wat anders”. Speciaal voor de feestdagen maken wij een paar speciale broodjes. Een zacht broodje in de vorm van een kerstboompje, een roombroodje (mmm!) en de kadetten festival wit en bruin. Lees meer

Recepten Soepen

Door | Nieuws, Recepten | Geen reacties

Recept kokoswortelsoep met vleugje citroen

Benodigde ingrediënten (+/-10p.) :

 • Rode uien, 125 gram
 • Knoflook, vers, 3 teentjes
 • Gember, vers, ongeveer 10 gram
 • Wortels, 750 gram
 • Aardappels, 250 gram
 • Zeezout, naar smaak
 • Kokosolie
 • Gedroogde kruiden; lavas, tijm, salie (ongeveer 2 theelepels per soort)
 • Groentebouillon, 1,5 liter
 • Kokosmelk, 200ml
 • Citroensap, 1/2 citroen
 • Sinaasappelsap, van 1/4 sinaasappel

Lees meer

All rights reserved Salient.