Search
Close this search box.

Recepten kerst

Recepten kerst

We hebben heerlijke recepten geschreven:

Amuse: Prei gevuld met geitenkaas en getopt met pijnboompitjes
Amuse: Spread van kidneyboon, mangochutney en koriander in een witlofschuitje
Paddenstoelenstoof
Dessert: Laagjes van koekkruimel, kwark, pruim en walnoot in honing

Recept amuse

Prei gevuld met geitenkaas en getopt met pijnboompitjes

Benodigde ingrediënten (voor ongeveer 15-20 amuses) – pijnboompitten, 3 eetlepels – prei (redelijk dik), 3 stuks – kokosolie, om in te bakken – zachte geitenkaas, 150 gram – honing, 1 eetlepel – dragon, 2 theelepels – peper en zout naar smaak

Bereidingswijze – rooster de pijnboompitten in een droge pan en houdt apart – snijd het witte gedeelte van de preien in stukken van 4 cm (bewaar de groene gedeeltes van de prei voor bv. in soep of omelet) – zet een koekenpan op het vuur, voeg kokosolie toe en bak de stukken prei bruin aan de onder- en bovenkant. Voeg zout en peper toe naar smaak. Giet vervolgens een beetje water in de pan en laat de prei garen totdat ie zacht is. – laat de prei afkoelen en duw vervolgens de binnenste ringen prei eruit – de binnenste ringen prei vermeng je met de zachte geitenkaas (prakken met een vorkje) en je mengt er honing en dragon doorheen Vervolgens vul je de (staande) preiringen met dit mengsel. – vervolgens top je elke gevulde prei-amuse af met de gevulde pijnboompitjes Tip: Serveer deze amuse per stuk op een lepel

Recept amuse Spread van kidneyboon, mangochutney en koriander in een witlofschuitje

Benodigde ingrediënten – kidneybonen, uit glazen pot of blik, 240 gram – mangochutney, uit glazen pot, 100 gram – koriander, vers, een handje vol – witlof, 2 stronken

Bereidingswijze – houd een paar korianderblaadjes apart ter garnering – hak de overige koriander fijn – meng alle ingrediënten in een keukenmachine of pureer met een staafmixer – snijd de witlofblaadjes los – neem een ijsschep (met kliksysteem) en schep een portie spread in een witlofblad – garneer met korianderblaadjes Tip: Deze spread is meerdere dagen houdbaar in je koelkast en goed te gebruiken als

Recept Paddenstoelenstoof

Benodigde ingrediënten (voor ongeveer 10 porties) – paddenstoelen, 900 gram (bv. mix van kastanjechampignons, shiitake en beukenzwam) – olijfolie – peper en zout – knolselderij, 350 gram – sjalotten, 5 stuks – knoflook, vers, 5 teentjes – tijm, gedroogd, 1 eetlepel – rozemarijn, gedroogd, 1 eetlepel – nootmuskaat, 2 theelepels – paprikapoeder, 1 eetlepel – bouillonblokjes, 2 – slagroom, 1 liter – rijstmeel (of ander bindmiddel), 3 eetlepels – sojasaus (bv. tamari)

Bereidingswijze – verwarm je oven voor op 180 graden Celsius – snijd de paddenstoelen in schijven of stukken. – spreid de paddenstoelen over een bakplaat bekleed met bakpapier en doe er wat olijfolie, peper en zout overheen. Hussel door elkaar en plaats in de oven gedurende 20 minuten – schil de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes. Kook of stoom de knolselderij gaar. – schil en versnipper de sjalotten grof – schil de knoflook en versnipper deze – zet een kookpan op het vuur en voeg olijfolie toe als de pan warm is – fruit sjalot en knoflook – voeg tijm, rozemarijn, nootmuskaat en paprikapoeder toe en roer door – los de bouillonblokjes op in een halve liter warm water (met behulp van een garde) – voeg de bouillon en slagroom toe in de pan en breng zachtjes aan de kook – voeg rijstmeel toe en laat doorkoken zodat het geheel kan binden – proef en breng verder op smaak met sojasaus – voeg de paddenstoelen toe en meng door Tip: Te serveren in het bekende bakje van bladerdeeg maar ook bij bijvoorbeeld rijst of geroosterde aardappelen

Recept dessert Laagjes van koekkruimel, kwark, pruim en walnoot in honing

Benodigde ingrediënten – koekjes naar jouw smaak – kwark – pruimenjam – walnoten – honing

Bereidingswijze – zet een aantal glazen klaar (breed en laag) – verwarm je oven voor op 180 graden Celsius – rooster de walnoten 3 minuten in je oven – doe honing in een kookpannetje en laat even warm worden (niet te veel verhitten) – meng de walnoten met de honing in het pannetje en verdeel vervolgens over een bakplaat met bakpapier. Plaats nog een paar minuten in je oven en laat vervolgens afkoelen – verkruimel de koekjes met je handen en maak een laagje hiervan in de glazen – schep er vervolgens een laagje kwark op – vervolgens een laagje pruimenjam (zorg dat je de jam zit aan de randen van het glas) – vervolgens nog een laagje kwark – garneer met de walnoten in honing

Deel dit :
Meld je aan voor onze nieuwsbrief om update-informatie, nieuws, inzichten of promoties te ontvangen.