Search
Close this search box.

Diabetes omkeerbaar?

Diabetes omkeerbaar?

Maar liefst één miljoen mensen in Nederland hebben diabetes, waarvan 90% diabetes type 2 heeft. Het goede nieuws? We kunnen deze trend een halt toeroepen. Een bewuste levensstijl met natuurlijke en suikerarme voeding kan diabetes voorkomen en zelfs omkeren.

“Als diabeet moet je vetten vermijden, light producten en zoetstoffen gebruiken en kun je alles eten wat je wilt”. Richtlijnen in deze strekking worden goedbedoeld al jarenlang verspreid met wisselend resultaat. Zo kwam Esther bij mij in de praktijk. Ze hield zich nauwkeurig aan het haar voorgeschreven dieet; bruine boterhammen met halvarine en light frisdrank. De tussendoortjes mochten bestaan uit peperkoek, eierkoeken en meer van dat soort adviezen. Haar bloedsuikerspiegel bleef desondanks te hoor met als gevolg een hogere dosis medicijnen. Toen ik haar mijn richtlijnen uitlegde, keek ze in eerste instantie raar op, maar ze ging ermee aan de slag.

Nieuwe leefstijl. In mijn praktijk zie ik cliënten met diabetes type 2 en prédiabetes (het voorstadium van diabetes). Veelal mensen die niet voldoende resultaat bereiken met de reguliere adviezen die ze hebben gekregen. Vaak kan ik ze helpen met een aantal adviezen op het gebied van voeding en leefstijl. Esther verving haar halvarine met echte roomboter, liet de pakjes en zakjes voortaan in de supermarkt liggen en kookte voortaan verse maaltijden. De light frisdranken kwamen haar huis niet meer in en boodschappen deed ze voortaan op de fiets, in plaats van met de auto. Uiteindelijk bereikte zij haar doelen; ze voelt zich nu fitter en haar medicatie kon flink verminderd worden.

Diabetescoach. Natuurlijk adviseer ik je om jouw bloedsuikerspiegel regelmatig te laten controleren en bij voorkeur begeleiding te zoeken in de vorm van een diabetescoach. Wanneer je (nog) geen diabetes hebt is hete toch raadzaam om de kans op deze vervelende ziekte zo laag mogelijk te houden. Natuurlijk zijn er ook erfelijke factoren die mee kunnen spelen, maar zelf kun je door middel van gezonde voeding en leefstijl je kans op diabetes behoorlijk verkleinen. Als je weet dat 1 op de 3 mensen in Nederland vroeg of laat diabetes type 2 ontwikkelt (bron: DVN 2015) is het een fijne gedachte dat je hier vaak zelf invloed op kunt uitoefenen en met deze praktische tips vandaag nog aan de slag kunt!

12 diabetes tips:

  1. Eet zo veel mogelijk vers gemaakte, onbewerkte en liefst biologische voeding.
  2. Eet geen brood en vermijd aardappelen en mais producten.
  3. Combineer koolhydraten altijd met eiwitten of gezonde vetten voor een verminderd effect op de bloedsuikerspiegel.
  4. Stop met het drinken van frisdrank, vruchtensap, limonades en zo min mogelijk zoete dranken en alcohol.
  5. Kies voor volle- in plaats van magere producten.
  6. Sla light producten en synthetische zoetstoffen liever over.
  7. Kies alleen de zuurdere fruitsoorten en eet fruit met mate, gecombineerd met eiwitten/vetten.
  8. Vermijd koemelk en koemelkproducten.
  9. Voeg regelmaat toe, dus elke 3 uur wat eten, goed slapen en genoeg bewegen.
  10. Voeg eventueel bloedsuikerverlagende (van een goed merk) supplementen toe. (Vraag in de winkel naar informatie)
  11. Drink voldoende water.
  12. Doe aan stress management. Stress heeft een grote invloed op de bloedsuikerspiegel!

Aan de slag! Met deze algemene richtlijnen kun je aan de slag! Het is belangrijk om stapje voor stapje jouw eetpatroon te veranderen. Doe dit liefst onder begeleiding zodat je een stok achter de deur hebt en van je coach de échte trucs gaat leren! De resultaten die je kunt bereiken zijn:

  • Een bloedsuikerspiegel die in balans is
  • Een lager cholesterolgehalte
  • Een stabiele bloeddruk
  • Vermindering/ stoppen van medicijnen
  • Meer energie
  • Een beter slaappatroon, gezondere huid en nagels
  • Een betere stoelgang
  • Gewichtsverlies
Deel dit :
Meld je aan voor onze nieuwsbrief om update-informatie, nieuws, inzichten of promoties te ontvangen.