In de uitzending van afgelopen donderdag (13 oktober) van de Keuringsdienst van Waarde stond volkorenbrood centraal. Er werd aandacht besteed aan de vraag wat er allemaal wel en niet in ons brood zit. Wat is volkoren? En wat is bruin dan precies? ‘Broodnodig‘, aldus de keuringsdienst van Waarde, ‘want het ene bruine brood is het andere niet’.

Om uit te leggen wat volkoren precies is moet u weten waaruit brood kan bestaan. Brood is gemaakt van graan. Een graankorrel bestaat uit de zemel (het vliesje), de kiem en het meelkern (binnenste deel). Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel – de zogenaamde zemel. Een ander onderdeel van het buitenste gedeelte van de graankorrel is de kiem. Deze bevat voornamelijk goede vetten, vitamines en mineralen. Het binnenste deel van de korrel – de meelkern of het meellichaam – bestaat voornamelijk uit koolhydraten en bevat ook eiwitten.

Volkorenmeel: hierbij is de gehele graankorrel gemalen. Het bevat alle onderdelen, namelijk het meelkern, de kiem en de zemel. De basis voor volkorenbrood.

Gebuild meel: hierbij is een gedeelte van de zemelen uit de gemalen graankorrels gezeefd. Hiervan maken we bruin- en gebuild brood.

Bloem: Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel; het meelkern. Alle overige onderdelen zoals de zemelen en de kiem worden er na het malen uit gezeefd waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Bloem wordt gebruikt voor de bereiding van witbrood.

Het brood dat wij in onze winkel verkopen bestaat wel uit echt volkorenmeel. Wanneer er ‘meel’ wordt vermeld is het áltijd volkorenmeel. Goed om te weten!

 

Bron: Actueel Zonnemaire

 

De Kiem Natuurvoeding

Auteur De Kiem Natuurvoeding

Meer berichten door De Kiem Natuurvoeding

All rights reserved Salient.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.